Βιογραφικό Δρ. Μέρμηγκα Π. Βασιλείου, Χειρουργού

Iatros XeirourgosΣχόλιο

Η χειρουργική είναι μια ιδιόμορφη ειδικότητα της Ιατρικής και αυτό διότι εκτός απο γνώση και εμπειρία ενέχει άρρηκτα και το στοιχείο της ΤΕΧΝΗΣ  (έργο χειρών άλλωστε).
 Το τελευταίο αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερη αίσθηση,  που πρέπει να έχει ο χειρουργός, ώστε να χειρίζεται τους ανθρώπινους ιστούς και όργανα, αλλά και “ματιά” σχεδόν καλλιτεχνική, έτσι ώστε να αποκαθιστά την ανατομία και την λειτουργικότητά τους.  Ας μου συγχωρεθεί η άποψη ότι, το στοιχείο αυτό, δεν είναι αυτονόητο ότι υπάρχει σε κάθε χειρουργό.

Γεννήθηκα το 1963 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. 
Τη Βασική και Μέση εκπαίδευση πήρα στην Αθήνα.
 Απεφοίτησα με «Άριστα» από το 1ο Λύκειο Υμηττού το 1981.
 Συμμετείχα στο δύσκολο και επίπονο θεσμό των Πανελλαδικών εξετάσεων και πέτυχα μέσω των εξετάσεων αυτών την εισαγωγή μου, δια της ευθείας οδού, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αισθάνομαι την ανάγκη να το τονίσω ιδιαίτερα το γεγονός αυτό, διότι πιστεύω ότι η πορεία του καθενός, απο την αρχή της σταδιοδρομίας του στην Ιατρική, έχει ιδιαίτερη σημασία για την αξιολόγησή του στην μετέπειτα διαδρομή του στο χώρο της υγείας. Αντανακλά το μέγεθος της προσπάθειας, την μεθοδικότητα, και την συνέπεια, που επιδεικνύει κάποιος σαν προσωπικότητα, απο πολύ νωρίς στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια.
Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους εγγράφηκα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Στην εξαετή διάρκεια των σπουδών μου συμμετείχα σε ερευνητικά προγράμματα της σχολής.|
Απεφοίτησα απο την Ιατρική με τον βαθμό “Λίαν Καλώς” την περίοδο 1987-1988.
Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία επι διετία στο Πολεμικό Ναυτικό.
Την υπηρεσία υπαίθρου την εκπλήρωσα στην παραμεθόριο περιοχή του Αγροτικού Ιατρείου Αγαθονησίου Δωδεκανήσου, αλλά και στο Αγροτικό Ιατρείο Παπαδατών Μεσολογγίου.
Άρχισα την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Παίδων “Αγλαία Κυριακού”, όπου και απέκτησα πολύτιμη εμπειρία στη χειρουργική των παίδων.
Συνέχισα την ειδίκευσή μου στην Α΄ Χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λαϊκό νοσοκομείο. Εκεί ήρθα σε επαφή και εκπαιδεύτηκα ιδιαίτερα στην νέα τότε τεχνική της Λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία προτοεφαρμοζόταν τότε στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο τμήμα ήταν πρωτοπόρο στην εκτέλεση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων σε όλο σχεδόν το εύρος της γενικής χειρουργικής. Επίσης απέκτησα πολύτιμη εμπειρία και σε τομείς της γενικής χειρουργικής όπως
χειρουργική ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών, επινεφριδίων)

ογκολογική χειρουργική  του γαστρεντερικού συστήματος, την
ενδοσκόπηση πεπτικού συστήματος, την
χειρουργική αγγείων (υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Π Μπάλα, Διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών). Παράλληλα παροκολουθούσα το ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ιατρείο μαστού της κλινικής και την
χειρουργική ογκολογία του μαστού.
Συμμετείχα σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα, συνέγραψα και παρουσίασα τα αποτελέσματά τους με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, αλλά και με δημοσιεύσεις μελετών και άρθρων σε ελληνικά και διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Τον Σεπτέμβριο του 1995 απέκτησα μετά από εξετάσεις την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής την οποία και εξασκώ μέχρι και σήμερα. 
Εξειδικεύτηκα στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και μάλιστα έχοντας εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα «Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή» και απέκτησα με ΑΡΙΣΤΑ τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Από τον Ιούλιο του 1996 έως τον Σεπτέμβριο του 1997 παρακολούθησα τις δραστηριότητες του ογκολογικού κέντρου μαστού του 6ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ, όπου είχα την ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στην:
-προληπτική εξέταση μαστού
-χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων παθήσεων του μαστού.

-προεγχειρητική και μετεγχειρητική ογκολογική αντιμετώπιση καρκινοπαθώνασθενών.
Παράλληλα συνέχισα την εκπαίδευσή μου στη λαπαροσκοπική χειρουργική σε προχωρημένα σεμινάρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία)